Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Trufle to grzyby z klasy workowców, wytwarzające charakterystyczne, podziemne

Trufle to grzyby z klasy workowców, wytwarzające charakterystyczne, podziemne owocniki, które cały swój cykl życiowy przechodzą pod ziemią w symbiozie z korzeniami drzew. Najbardziej ceniona - trufla biała - jest uważana za głównego przedstawiciela trufli.  Jest znana jako trufla z Alby lub z Piemontu, ponieważ występuje tam szczególnie obficie. Występuje także, chociaż na znacznie mniejszą skalę, w Centralnych Włoszech oraz Płd. Francji. Wydziela miły aromat, różniący się od lekko czosnkowego zapachu innych gatunków trufli, który powoduje że trufla ta jest tak unikalna. Można go opisać jako "połączenie zapachu piżma, orzechów oraz ozonu". Walory zapachowe tej trufli najbardziej rozpoznawalne są tylko w świeżych truflach, dlatego spożywana jest zwykle na surowo. Aby się rozwinąć i dojrzeć, trufla ta potrzebuje szczególnego typu ziemi i równie szczególnych warunków klmatycznych. Ziemia musi był pulchna i wilgotna przez większą część roku, bogata w wapń. Zbiory trufli białej odbywają się od końca września do końca grudnia. Cena za kilogram tego przysmaku waha się od 2 do 4 tysięcy euro.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…