Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Zapomniane jarzyny powoli wracają na polskie stoły. Wśród nich jest także

Zapomniane jarzyny powoli wracają na polskie stoły. Wśród nich jest także wężymord, inaczej zwany skorzonerą. W przypadku tej rośliny jadalne są korzenie, stąd również kolejna jej nazwa, czyli „czarne korzonki”. Pod ciemną skórką skrywa się biały miąższ w smaku zbliżony do szparagów, ale jest nieco bardziej mączny. 
Ludowa medycyna wykorzystywała to warzywo do leczenia zatruć i ukąszeń. Włoski wyraz „scorzone” oznacza czarnego jadowitego węża i stąd ta oryginalna nazwa - wężymord. Wykorzystywano go również przy zakażeniach, bólach serca i przy zawrotach głowy. Jednak prawdziwą modę na skorzonerę zapoczątkował Ludwik XVI, zdaniem którego to doskonały sposób na „zniszczony żołądek”. Konsumowano ją z masłem, solą
i przyprawami, przede wszystkim w okresach jesienno-zimowych dla wzmocnienia odporności.
Służyła również jako dodatek do kawy,
wykazujący właściwości słodzące.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…