Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Występujące naturalnie banany nie są jadalne — zbyt wysoka koncentracja

Występujące naturalnie banany nie są jadalne — zbyt wysoka koncentracja nasion w praktyce uniemożliwia konsumpcję. Mieszkańcom Azji Południowo-Wschodniej ok. 8 tys. lat p.n.e. udało się na ich bazie wyhodować wygodny w przechowaniu i spożyciu owoc, stanowiący
po dziś dzień podstawę diety milionów ludzi na całym świecie.

Ogromne kontrowersje wśród społeczności naukowej wzbudza jednak kwestia, kiedy ta azjatycka roślina dotarła na teren Afryki, z którą jest chyba najbardziej kojarzona. Do niedawna uważano, iż banany na Czarny Ląd za pośrednictwem Madagaskaru trafiły bardzo niedawno, u progu średniowiecza, przywiezione przez austronezyjskich kolonizatorów.
 W ostatnim czasie wypłynęło wszakże szereg dowodów na to, iż banany uprawiano w Kamerunie nawet pięćset lat przed naszą erą. I choć trudno jest wskazać, kto miałby je tam przywieźć, część badaczy jest zdania,
iż to właśnie dostęp do tej niezwykle odżywczej rośliny umożliwił przeprowadzenie zachodnioafrykańskiej grupie etnicznej Bantu
ekspansji na południową, środkową i wschodnią część
kontynentu, zainicjowanej ok. 1000 r. p.n.e.

W zeszłej dekadzie spore poruszenie wśród antropologów wywołało odkrycie w Ungandzie fitolitów bananów liczących nawet pięć tys.
lat, sugerujących obecność rośliny w Afryce sięgającą połowy
trzeciego milenium p.n.e. Wyniki tychże badań nie
są jednak powszechnie akceptowane.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…