Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 46 takich faktów
Żuraw mandżurski jest jednym z najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunkiem – Żuraw mandżurski jest jednym z najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunkiem na świecie. Kilkaset osobników żyje na japońskiej wyspie Hokkaido. Na początku XX wieku ptaki te uważano za już wymarłe. Później odkryto stado 10 osobników, które objęto ochroną. Na początku 1990 roku potomkowie 10 żurawi mandżurskich osiągnęli liczebność 550 sztuk. Ptaki te mają rozpiętość skrzydeł około 2,5 metra i ważą  oko 12,5 kg. Samce i samice wspólnie budują gniazda o średnicy dochodzącej do 2 metrów i głębokości 30 centymetrów. Samice składają najczęściej 2 jaja, z których po miesiącu wykluwają się pisklęta. Pozostają one przy rodzicach przez rok. Żurawie słyną ze swoich przepięknych tańców godowych, które odbywają pod koniec zimy.