Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 7 takich faktów
Sos Tabasco nie jest najostrzejszym sosem świata, lecz bez wątpienia najbardziej rozpoznawalnym. Oryginalny sos produkowany jest na wysepce Avery Island ujścia rzeki Vermilion wpadającej do Zatoki Meksykańskiej.
Nie wszystkie papryczki używane do produkcji rosną na tej niewielkiej wysepce. Cześć z nich jest importowana, lecz zawsze jest to ten sam ich gatunek.

Sos produkowany jest z naturalnych składników. Zbiera się dojrzałe papryczki, z początku są one zielone, później żółte i pomarańczowe, a w końcu czerwone. Dzięki temu sos również jest czerwony. Niedojrzałe papryczki są znacznie mniej ostre. Zebrane papryczki są gniecione w całości z solą i umieszczane w dębowych beczkach. Są to beczki, w których wcześniej jeden raz dojrzewała Whisky.

W sosie można wyczuć nuty smaku Whisky i aromat pokrywającego wnętrze beczki węgla drzewnego powstałego przez opalenie palnikiem dębowych desek. Sos dojrzewa w tych beczkach przez aż trzy lata. Potem jest on mieszany przez około 30 dni z octem winnym, który wzbogaca smak i konserwuje produkt, dzięki czemu producent deklaruje jego okres przydatności do spożycia na 5 lat.

Po wymieszaniu z octem sos jest filtrowany, zanim trafi do butelek, w celu odzyskania pestek, które co najciekawsze wciąż nadają się do posadzenia. Po trzech latach w beczce! Podczas gdy inne nasiona przechowuje się w specjalnych pomieszczeniach ze ściśle kontrolowanymi parametrami, takimi jak wilgotność czy temperatura. Z tych trzyletnich nasion wyrasta kolejne pokolenie roślin.

1