Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 57 takich faktów
Rekordowa włoska pizza została upieczona w mieście Massa w Toskanii przez pięćdziesięciu piekarzy.
Do przygotowania tego pysznego dania mistrzowie kuchni wykorzystali aż dwie tony mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkaset kilogramów mozzarelli
i ogromne baniaki z sosem pomidorowym. Proces przygotowania pizzy, która w efekcie końcowym mierzyła 1172 metry i 97 centymetrów zajął łącznie dwadzieścia cztery godziny. Środki finansowe zebrane podczas imprezy przeznaczono na pomoc ofiarom trzęsienia ziemi w regionie Emilia-Romania.
Pizza margherita ma już 125 lat. Narodziny najsłynniejszej włoskiej pizzy jest pochodzący z czerwca 1889 roku list kuchmistrza na dworze króla Włoch Humberta I do kucharza z Neapolu Raffaele Esposito. Poprosił go o to, by przygotował jedną ze swych wyśmienitych pizz, z których wówczas słynął, specjalnie dla żony monarchy, królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, czyli Margherity di Savoia.