Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 136 takich faktów
Żuraw mandżurski jest jednym z najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunkiem – Żuraw mandżurski jest jednym z najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunkiem na świecie. Kilkaset osobników żyje na japońskiej wyspie Hokkaido. Na początku XX wieku ptaki te uważano za już wymarłe. Później odkryto stado 10 osobników, które objęto ochroną. Na początku 1990 roku potomkowie 10 żurawi mandżurskich osiągnęli liczebność 550 sztuk. Ptaki te mają rozpiętość skrzydeł około 2,5 metra i ważą  oko 12,5 kg. Samce i samice wspólnie budują gniazda o średnicy dochodzącej do 2 metrów i głębokości 30 centymetrów. Samice składają najczęściej 2 jaja, z których po miesiącu wykluwają się pisklęta. Pozostają one przy rodzicach przez rok. Żurawie słyną ze swoich przepięknych tańców godowych, które odbywają pod koniec zimy.
Kukawka Srokata jest dużym, naziemnym ptakiem z rodziny kukułek. Ma czarno – Kukawka Srokata jest dużym, naziemnym ptakiem z rodziny kukułek. Ma czarno białe prążkowane upierzenie, gruby grzebień, potężny dziób i długi ogon. Potrafi biec z prędkością ponad 20 km/h. Ptaki te żerują „goniąc” tabuny koni i wyłapując owady wyrzucane w powietrze przez końskie kopyta.
 Kukawki żyją na pustyniach, preriach i w wilgotnych lasach. Aby przetrwać w ciężkich warunkach, jakie panują na pustyni, ptaki te oszczędzają energię poprzez obniżanie na noc temperatury ciała. Rankiem rozgrzewają się w promieniach słońca. Żywią się owadami, jaszczurkami, wężami, myszami i owocami. Łączą się w pary na całe życie. Pary ustalają swoje terytorium i budują gniazda na drzewach bądź na krzewach.
Bocian azjatycki posiada odstęp między górną a dolną częścią dzioba, która – Bocian azjatycki posiada odstęp między górną a dolną częścią dzioba, która uniemożliwia mu jego pełne zamknięcie. Dzięki tej przerwie może on z łatwością zbierać i przetrzymywać ślimaki wodne. To praktycznie jedyny ptak, który umie rozłupać twardą skorupę tych stworzeń. Oznacza to, że bociany te posiadają swoje własne zasobne źródło pokarmu. Ptaki te mieszkają na bagiennych i rzecznych obszarach Azji. W Indiach ich okres lęgowy trwa od lipca do września, a w Tajlandii przypada w styczniu. Dzięki temu, że bocian ten nie musi konkurować o pokarm, może gniazdować wspólnie z czaplami i kormoranami.
Tautary to duże (do około 80 cm długości) podobne do jaszczurek gady dziko – Tautary to duże (do około 80 cm długości) podobne do jaszczurek gady dziko zamieszkujące obecnie jedynie kilka niewielkich wysepek na pełnym morzu. W muzeum w Southland (południe Nowej Zelandii) tautara imieniem Henry przeżyła ponad 100 lat. Gatunek ten ma jedną z najdłuższych historii ewolucji ze wszystkich obecnie żyjących zwierząt. Spokrewnione są z dinozaurami, a najstarsze ich ślady pochodzą z triasu (od 252 do 201 mln lat temu) kiedy to dinozaury zaczynały stąpać po Ziemi. Gady te żywią się głównie bezkręgowcami, lecz gdy mają szczęście nie gardzą żabami, mniejszymi jaszczurkami i młodymi ptaków. Mieszkają w wykopanych przez ptaki norach i prawdopodobnie potrafią się ze sobą porozumiewać przy pomocy wydawanych przez siebie prostych dźwięków. Tak jak na jednej z części filmu "Park Jurajski" uwięziony raptor wzywał pomocy.