Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

W roku 1946 dwaj włoscy cukiernicy,

W roku 1946 dwaj włoscy cukiernicy, Pietro i Giovanni Ferrero, z racji braków ziarna kakaowego, spowodowanych przez wojnę, wpadli na pomysł zastąpienia go w swoich wyrobach cukierniczych orzechami laskowymi. Produkt nazwany Giandujot, pyszna mieszanka mleka, orzechów, cukru i kakao, szybko stał się znany w całej okolicy. Ale Giandujot to nie był jeszcze krem do smarowania, miał po prostu formę tabliczki czekolady. 
























Latem 1949 roku Pietro Ferrero przez nieuwagę zostawił swoją tabliczkę Giandujot na słońcu i ta zupełnie się roztopiła. To podsunęło mu pomysł na zmodyfikowanie receptury do zrobienia kremu do smarowania kanapek. Tak powstała Supercrema i mała rodzinna firma, pod kierownictwem Michele'a Ferrero, syna Pietro, rozwijała się znakomicie. Niedługo po tym nazwę Supercrema zmieniono na dzisiejszą Nutellę i zrobiła wielką karierę. Od tamtego czasu Ferrero wypuścili na rynek całą gamę czekoladowych przysmaków, ale Nutella nadal przyciągała najwięcej łakomczuchów, jak do dziś.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…