Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Reguła 5 sekund działa!Studenci biologii z Uniwersytetu Aston w Birmingham

Reguła 5 sekund działa!
Studenci biologii z Uniwersytetu Aston w Birmingham pod kierunkiem profesora mikrobiologii Anthony’ego Hiltona obserwowali jak szybko dwa powszechnie występujące rodzaje bakterii – pałeczka okrężnicy (E. coli) i gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) potrafią „przejść” na tosta, herbatnika, makaron i lepkiego żelka, które upadły na powierzchnię wewnątrz domu pokrytą płytkami, linoleum lub dywanem i pozostawały na niej od 3 do 30 sekund.

Ich odkrycie potwierdza, że rzeczywiście istnieje coś takiego jak reguła pięciu sekund, w odniesieniu do przekąsek o wilgotnej powierzchni, jak na przykład wyciągnięty z wody makaron lub lepkie żelki. Rodzaj pokrycia podłogi również ma znaczenie. Co ciekawe, bakterie najwolniej „przechodziły” na jedzenie upuszczone na… dywan! Najszybciej  natomiast opanowywały przekąski o lepkiej lub wilgotnej powierzchni, które spadły na podłogę laminowaną lub pokrytą płytkami i pozostawały na niej dłużej niż 5 sek.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…