Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

W Mas des Tourelles niedaleko Beaucair, miasta na południu Francji, grupa

W Mas des Tourelles niedaleko Beaucair, miasta na południu Francji, grupa archeologów wydała 20 tysięcy dolarów na przywrócenie do życia blisko 1800-letniej największej wytwórni win w Galii. Otwarto ją na początku lat 90 XX wieku.

Dzisiaj sprzedaje się tam butelkę wina za około 12 dolarów. W czasach Cezara wytwórnia produkowała dziennie około 100 tysięcy współczesnych butelek wina, gdzie jedna kosztowała około 1 sestercji (około 1,60 dolara). Cały region produkował około 27 milionów litrów rocznie, ilość wystarczającą, aby zapełnić 2 miliony glinianych amfor, które następnie były rozprowadzane wzdłuż całego obszaru śródziemnomorskiego.

Produkowane wino ma kolor brązowo-czerwony i słodki, karmelowy smak, który jednak pozostawia po sobie paskudnego kaca. Osoby, które piły wino Mas des Tourelles radzą, aby w czasie degustacji wina
spożywać dużo koziego sera i orzechy.

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…