Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Pierwotnie cynamon wykorzystywano, aby ukryć niekorzystny zapach zepsutego mięsa

Pierwotnie cynamon wykorzystywano, aby ukryć niekorzystny zapach zepsutego mięsa, a fenole zawierające się w przyprawie hamowały powstawanie bakterii, które psuły mięso. Starożytni doceniali zwłaszcza zalety konserwujące produktu. Już starożytni Egipcjanie stosowali cynamon przy mumifikacji, którego silny aromat niwelował nieprzyjemny zapach martwego ciała, a związki organiczne konserwowały tkanki. Rzymianie z kolei, mimo że cynamon był drogi, stosowali go niekiedy na czas pogrzebu i palenia zwłok – w ten sposób ukrywano nieprzyjemne zapachy.

Cynamon z racji na fakt, iż był ciężko dostępny, jego transport trudny do realizacji, a zapotrzebowanie duże, był niezwykle pożądany. Pliniusz Starszy ocenił, że cynamon o tej samej wadze, co srebro był pięciokrotnie droższy.

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…