Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Proces dojrzewania mięsa, to proces zwany "tenderyzacją". Jest...

Proces dojrzewania mięsa, to proces zwany "tenderyzacją". Jest on znany od dawnych czasów, choć dopiero stosunkowo nie dawno został on naukowo wyjaśniony. Trwa dwa dni w przypadku drobiu, około pięciu dla wieprzowiny i około czterech tygodni dla wołowiny i dziczyzny.

Głównym mechanizmem powodującym, że nasz stek je się zdecydowanie przyjemniej, jest rozpad białek strukturalnych włókien mięśniowych (miofibryl), oraz włókien kolagenowych w tkance łącznej.
Jest to proces gównie enzymatyczny, połączony z naturalną śmiercią komórki (apoptozy), gdzie swoją rolę odgrywają Kaspazy, Kalpainy, Metaloproteinazy oraz enzymy lizosomalne. Inicjatorem tych zmian są tak zwane "białka szoku cieplnego" reagujące na wyczerpanie zapasów tlenu
 i glukozy, oraz zwiększone stężenie jonów Ca+.

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…