Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Fiut (także: fjut) – gęsty, słodki sok (syrop) otrzymywany z buraków cukrowych...

Fiut (także: fjut) – gęsty, słodki sok (syrop) otrzymywany z buraków cukrowych, którego głównym składnikiem jest sacharoza.
 Tradycyjny produkt charakterystyczny dla Kujaw. Syrop produkuje się w warunkach domowych na Kujawach - w regionie, gdzie uprawa buraków cukrowych ma długą tradycję.
 Tym gęstym syropem zastępowano dzieciom słodycze. Służył m.in.
 do smarowania chleba. Dodawano go również placków. Obecnie jest serwowany z mlekiem, herbatą, kisielem mlecznym (budyniem),
 a także jako dodatek do ciast.

Fiut został wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nazwa produktu pochodzi prawdopodobnie od jego ciągliwej konsystencji.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…