Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Włoscy naukowcy z Mario Negri Institute for Pharmaceutical Research w Mediolanie

Włoscy naukowcy z Mario Negri Institute for Pharmaceutical Research w Mediolanie twierdzą, że osoby jedzące pizzę dwa razy w tygodniu (lub częściej) są o 59 proc. mniej zagrożone zachorowaniem na raka przełyku, o 34 proc. - na raka gardła i o 25 proc. - na raka jelita grubego. Badanie, które doprowadziło do tych wniosków, objęło w sumie ponad 8 tys. pacjentów. Wyniki zostały opublikowane w piśmie "International Journal of Cancer".

Zdaniem badaczy chodzi o przeciwnowotworowe działanie likopenu - antyoksydantu obecnego w pomidorach. Jest on znacznie lepiej przyswajany przez organizm, gdy pomidory zostaną przetworzone, a najlepiej podgrzane z dodatkiem oliwy.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…