Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Kamień winny (także kwaśny winian potasu albo tartarus) - sól kwasu winowego. Powstaje...

Kamień winny (także kwaśny winian potasu albo tartarus) - sól kwasu winowego. Powstaje przy fermentacji albo podczas leżakowania wina osadzając się w kadziach i beczkach. Może więc występować zarówno w młodych, jak i starych rocznikach i jest oznaką, że wino jest "żywe". Przybiera postać małych kryształów, wyglądających jak kryształy cukru albo okruchy szkła, które nie wpływają w żaden sposób na smak wina.

 W życiu codziennym znany jest jako składnik proszku do pieczenia, gdzie wymieszany z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości. Używany jest także jako naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego. Został umieszczony na Liście E chemicznych dodatków
 do żywności oznaczony kodem E 336.

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…