Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Natto, nattō (jap. 納豆) – tradycyjna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych...

Natto, nattō (jap. 納豆) – tradycyjna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez Bacillus subtilis ziaren soi. Popularna od okresu Nara.

Nattō jest jednym z najbardziej specyficznych dań kuchni japońskiej. Jego charakterystyczny zapach i ciągnąca się, kleista konsystencja mogą sprawić jednak odpychające wrażenie na osobach nieprzyzwyczajonych.

Dawniej stosunek do nattō dzielił Japonię na dwie wyraźne części kulinarne: Kantō (lubiącą nattō) oraz Kansai (nielubiącą tej potrawy). Obecnie danie jest popularne w całej Japonii i poza nią z uwagi na duże walory odżywcze.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…