Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Ruchanki (l.poj. ruchanka; kaszub. ruchôcze) – płaskie, owalne racuszki...

Ruchanki (l.poj. ruchanka; kaszub. ruchôcze) – płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego (co daje smak lekko kwaśny) lub drożdżowego (smak słodkawy), smażone na gorącym tłuszczu.

Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba. Wersję z ciasta chlebowego spożywano także m.in.
 na śniadanie zamiast chleba. Ruchanki z mąki pszennej i drożdży przygotowywano natomiast w czasie karnawału. Podaje się je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub kryształem. Na Kaszubach
 podaje się je z jabłkiem.

Ruchanki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Lista ta przyjmuje, że wartość średnicy gotowych racuszków powinna wynosić 5-7 cm a ich grubość ok. 0,5 cm.

Inną słodką przekąską przyrządzaną zwyczajowo z resztek ciasta chlebowego są kukle; na Liście produktów tradycyjnych figurują
 kukle kaszubskie.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…