Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Niektóre gatunki mrówek, zwane mrówkami miodowymi, posiadają specjalnych...

Niektóre gatunki mrówek, zwane mrówkami miodowymi, posiadają specjalnych robotników, których zadaniem jest pochłanianie ogromnych ilości pokarmu aż do momentu, gdy ich odwłoki stają się nienaturalnie opuchnięte. W ten sposób pełnią rolę żywych spiżarni – inne mrówki pobierają od nich pożywienie poprzez proces zwany trofalaksją. Choć wiele owadów, jak pszczoły czy osy, magazynuje płyny na później, przechowują je w gniazdach lub plastrach. Mrówki miodowe wyróżniają się tym, że same stają się magazynami żywności. Gdy zapasy są potrzebne, robotnice delikatnie muskają czułkami „żywą spiżarnię”, co powoduje, że mrówka miodowa zwraca przechowywany w swoim ciele pokarm. 💡 WIĘCEJ

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…