Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 11 takich faktów
W roku 1946 dwaj włoscy cukiernicy, Pietro i Giovanni Ferrero, z racji braków ziarna kakaowego, spowodowanych przez wojnę, wpadli na pomysł zastąpienia go w swoich wyrobach cukierniczych orzechami laskowymi. Produkt nazwany Giandujot, pyszna mieszanka mleka, orzechów, cukru i kakao, szybko stał się znany w całej okolicy. Ale Giandujot to nie był jeszcze krem do smarowania, miał po prostu formę tabliczki czekolady. 
























Latem 1949 roku Pietro Ferrero przez nieuwagę zostawił swoją tabliczkę Giandujot na słońcu i ta zupełnie się roztopiła. To podsunęło mu pomysł na zmodyfikowanie receptury do zrobienia kremu do smarowania kanapek. Tak powstała Supercrema i mała rodzinna firma, pod kierownictwem Michele'a Ferrero, syna Pietro, rozwijała się znakomicie. Niedługo po tym nazwę Supercrema zmieniono na dzisiejszą Nutellę i zrobiła wielką karierę. Od tamtego czasu Ferrero wypuścili na rynek całą gamę czekoladowych przysmaków, ale Nutella nadal przyciągała najwięcej łakomczuchów, jak do dziś.