Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 88 takich faktów
Jak szybko schłodzić wino? Jak zapewne wielu wiadomo, włożenie butelki wina do kubełka z lodem i zimną wodą schłodzi wino szybciej niż włożenie jej do kubełka z samym lodem. Jak przyspieszyć ten proces? Do mieszanki wody i lodu dodać sól. Około dwóch garści. Sól sprawia, że lód się wolniej stopi, woda szybko nie zamarznie i szybciej się schłodzi, dzięki czemu nasze wino prędzej będzie gotowe do podania.
Proces ten kończy się około 25. roku życia. Kości dzieci składają się w części z tkanki chrzęstnej, są więc bardziej elastyczne i mniej podatne na złamania niż kości dorosłych. Dzięki chrząstce mogą się też powiększać. Z wiekiem zachodzi kostnienie szkieletu, czyli zastępowanie chrząstki tkanką kostną.