Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Szukaj


 

Znalazłem 118 takich faktów
Na podstawie akt Instytutu Higieny – Na podstawie akt Instytutu Higieny SS w Rajsku,
do którego po 1943 r. przesyłano próbki żywności
i posiłków wydawanych więźniom w Auschwitz, stwierdzono, że w zupie brakowało około 60 - 90 % margaryny przewidzianej w oficjalnej recepturze, natomiast chleb był kwaśny i ciężko strawny, kiełbasa zawierała zaledwie połowę tłuszczu w porównaniu z kiełbasą, którą spożywali SS-mani, chociaż produkowana była w tej samej rzeźni,
ale spełniała normy żywieniowe.
W niemieckich obozach skóra więźniów – W niemieckich obozach skóra więźniów była wykorzystywana do tworzenia przedmiotów użytkowych. Relacja dr Blahy: “Każdego dnia przed kostnicą, jak suszące się na sznurku pranie wisiały ludzkie skóry. Skóry zdejmowano ze zmarłych od klatki piersiowej do pleców. Następnie starannie je preparowano i ręcznie robiono z nich bardzo delikatne przedmioty skórzane. Wszyscy członkowie SS, a także pewna liczba cywilnych gości, dostarczali wzory, według których robiono siodła, spodnie do jazdy konnej, rękawiczki, torby, aktówki, pantofle, oprawy na książki. Oczywiście do tych celów używano tylko skóry nieuszkodzonej, bez blizn, wrzodów czy ropowicy, które były w obozie na porządku dziennym. Dlatego tak niebezpieczne było pokazywanie pięknej, zdrowej skóry czy tatuaży”.