Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

Jamón serranoto to rodzaj surowej hiszpańskiej szynki, podsuszonej tradycyjnymi...

Jamón serranoto to rodzaj surowej hiszpańskiej szynki, podsuszonej tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii, Kastylii i Estremadury. Wytwarzana jest z całych udźców wieprzowych z kością – hiszp. „jamón” lub z łopatki – hiszp. „paleta”.

 Legenda głosi, że gdy w XV wieku w Hiszpanii szerzyła się inkwizycja hiszpańska, ludność wieszała nogi zwierzęce przed domem, dla oznaczenia wiary chrześcijańskiej. Goście byli częstowani szynką dla sprawdzenia, czy nie są wyznawcami judaizmu lub islamu.

 Istnieją dwa kryteria podziału - ibérico i serrano. Chodzi o dwie świnie o różnych gatunkach, co znacząco odbija się na ich mięsie.
 Po kilku miesiącach suszenia różnią się zasadniczo konsystencją, kolorem, smakiem, ale też ceną.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…

Więcej faktów