Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

W amerykańskim okresie kolonialnym homary były spożywane głównie przez biedotę...

W amerykańskim okresie kolonialnym homary były spożywane głównie przez biedotę, więźniów i służących. Rdzenne plemiona w pobliżu wybrzeży wykorzystywały homary jako nawóz lub przynętę, a nie jako pożywienie.  Ludzie ukrywali nawet skorupy homarów, aby uniknąć piętna ubóstwa.
 W Massachusetts pracownicy najemni wnieśli pozew o ograniczenie posiłków z homara do trzech razy w tygodniu, wygrywając sprawę.

Homary występowały w dużych ilościach, były łatwe do zebrania z brzegu i uważano je za pokarm denny. Często spożywano je w postaci pasty lub gulaszu. Na początku XIX wieku homary były tańsze niż fasolka po bostońsku, a czasem nawet karmiono nimi koty. Jednak pod koniec XIX wieku, wraz z rozprzestrzenianiem się kolei i serwowaniem homarów w pociągach, ludzie, którzy nie byli z nimi zaznajomieni, uznali je za pyszne.

Doprowadziło to do wzrostu popytu i rozpoczęcia puszkowania homarów.
 W latach dwudziestych XX wieku, gdy homarów było w przyrodzie coraz mniej, ale popyt na nie rósł, homary stały się przysmakiem, popularnym wśród celebrytów i bogatych w latach pięćdziesiątych XX wieku.
Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…

Więcej faktów