Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
zarchiwizowany

Kto wynalazł sos sojowy? Precyzyjnej odpowiedzi na to pytanie nigdy nie

Kto wynalazł sos sojowy? 

Precyzyjnej odpowiedzi na to pytanie nigdy nie poznamy, ponieważ historia tej coraz popularniejszej w Polsce przyprawy ma swój początek w zamierzchłych czasach. Jej receptura narodziła się prawdopodobnie w jednym z chińskich klasztorów, wśród mnichów, którym doktryna nie pozwalała spożywać mięsa, dlatego poszukiwali sposobów na doprawienie głównego składnika posiłków, czyli ryżu. 

Początkowo sos wytwarzano na bazie sfermentowanych ryb, dopiero z czasem zaczęła je zastępować soja. Około XV wieku Japończycy zmodyfikowali przepis, dodając prażone i zmielone ziarna pszenicy. Wówczas produkt otrzymał znaną do dzisiaj postać. Około XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy, gdzie początkowo nie wywołał entuzjazmu. 

Na prawdziwe docenienie sos sojowy musiał poczekać jeszcze trzy stulecia. Wielką popularność zyskał dopiero w drugiej połowie XX wieku, wraz z rozkwitem mody na kuchnię orientalną w Europie i Stanach Zjednoczonych. Polacy odkryli go stosunkowo niedawno, ale także w naszym kraju szybko stał się kulinarnym przebojem.

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…