Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
zarchiwizowany

3 powody by jeść żółty ser: 1. Bu­du­je ko­mór­ki Ser żółty do­star­cza

3 powody by jeść żółty ser:
1. Bu­du­je ko­mór­ki
Ser żółty do­star­cza nam peł­no­war­to­ścio­we­go biał­ka, któ­re­go nasz or­ga­nizm nie po­tra­fi sam wy­twa­rzać. A to wła­śnie ami­no­kwa­sy wcho­dzą w skład każ­dej ko­mór­ki na­sze­go ciała. Są więc nie­zbęd­ne do pra­wi­dło­wej jego re­ge­ne­ra­cji i funk­cjo­no­wa­nia. Już kilka pla­ster­ków żół­te­go sera po­kry­wa pra­wie po­ło­wę dzien­ne­go za­po­trze­bo­wa­nia na biał­ko. Można więc nim spo­koj­nie za­stą­pić mięso.
2. Chro­ni kości
Żółty ser ma 10 razy wię­cej wap­nia niż twa­róg. Ten pier­wia­stek jest nie­zbęd­ny w die­cie, bo po­pra­wia gę­stość i wy­trzy­ma­łość kości, więc prze­ciw­dzia­ła oste­opo­ro­zie. Jest także po­trzeb­ny mię­śniom. Dzię­ki niemu serce może kur­czyć się i roz­kur­czać. By za­pew­nić sobie dzien­ną dawkę wap­nia, trze­ba zjeść aż ki­lo­gram twa­ro­gu lub tylko pięć pla­ster­ków sera z dziu­ra­mi. 
3. Do­da­je ener­gii
Jak każdy pro­dukt po­cho­dze­nia zwie­rzę­ce­go, żółty ser ma sporo na­sy­co­nych kwa­sów tłusz­czo­wych, a więc jest ka­lo­rycz­ny. Mimo to warto go jeść na śnia­da­nie, by za­pew­nić sobie dawkę ener­gii na cały dzień. Poza tym tłusz­czu mlecz­ne­go nie trze­ba się bać. Wy­stę­pu­je w for­mie ma­łych ku­le­czek. Dzię­ki temu jest dość szyb­ko tra­wio­ny, a ka­lo­rie nie­mal na­tych­miast spa­la­ne.

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…