Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Profil użytkownika

PjetreQ

Zamieszcza fakty od: 26 czerwca 2013 - 19:37
Ostatnio: 15 lipca 2023 - 15:11
  • Faktów na głównej: 19 z 21
  • Punktów za fakty: 871
  • Komentarzy: 25
  • Punktów za komentarze: 11
 
Obłok Oorta - jest to hipotetyczny, sferyczny obłok, składający się z pyłu, drobnych okruchów i planetoid obiegających Słońce w odległości od 300 j.a (ok 45 miliardów km) do 100 000 j.a (ok 15 bilionów km). Składa się głównie z wody, amoniaku i metanu. Wyznacza on granicę dominacji grawitacyjnej Słońca.
W październiku 1931 r. Marszałek Piłsudski zwrócił się do prezydenta Stanów Zjednoczonych Herberta Hoovera w związku z możliwością dojścia do władzy w Niemczech Hitlera oraz zagrożeniem płynącym dla Polski i dla całej Europy. Ambasador RP w Waszyngtonie Tytus Filipowicz (jeden z najbardziej zaufanych przyjaciół Marszałka) spotkał się w Białym Domu z prezydentem Hooverem i przekazał mu ściśle tajną notę. Prezydent USA przyjął ją akceptująco, a był to plan wojny prewencyjnej z Niemcami. Hoover tak jak Piłsudski był politykiem, który rozumiał zagrożenie hitlerowskie, czego nie rozumiał wtedy żaden polityk w Europie ogarniętej fałszywie pojmowanym pacyfizmem.
Katastrofa w Texas City uważana jest powszechnie za najgroźniejszą katastrofę przemysłową w historii Stanów Zjednoczonych. W dniu 16 kwietnia 1947 roku na pokładzie francuskiego statku s/s Grandcamp wybuchł pożar, spowodował on eksplozję około 2300 ton saletry amonowej w porcie w Texas City, skutkiem czego zginęło 581 osób, a wiele tysięcy odniosło rany i obrażenia. Siła eksplozji wywołała lokalne tsunami, którego fala zmyła brzegi, porywając stojących tam gapiów; znajdujące się na brzegu rafinerie ropy stanęły w płomieniach. Krążącym nad portem samolotom siła podmuchu pourywała skrzydła, w odległym o 16 km Galveston przewracała ludzi na ulicach. W Houston, odległym o 60 km, popękały szyby w oknach. Wstrząs dało się odczuć nawet w Luizjanie (400 km). Eksplozja wyrzuciła w powietrze blisko 6350 ton stalowych odłamków, niektóre z nich z naddźwiękową prędkością.
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny
odpowiedzialny za pikantny smak papryki chili. Ilość kapsaicyny w danej potrawie lub produkcie (czyli jego ostrość) jest mierzona w skali Scoville'a (w skrócie: SHU) i dla czystej kapsaicyny wynosi od 15 000 000 – 16 000 000 SHU
(dla porównania klasyczny sos Tabasco ma 2 500 – 5 000 SHU).
Już 1–2 mg w 1 kg żywności nadaje jej intensywną pikantność.