Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Profil użytkownika

MG78

Zamieszcza fakty od: 26 października 2017 - 18:09
Ostatnio: 20 maja 2021 - 14:01
  • Faktów na głównej: 23 z 30
  • Punktów za fakty: 462
  • Komentarzy: 1
  • Punktów za komentarze: 0
 
Chaczapuri to rodzaj gruzińskiego pieczywa z serem. W Gruzji istnieje wiele rodzajów chaczapuri, a swoje nazwy zawdzięczają regionowi z którego pochodzą. W Polsce szczególnie popularne są serowe łódki, czyli chaczapuri adżarskie pochodzące z Adżarii. W Gruzji najpopularniejszym rodzajem jest chaczapuri imeruli pochodzące z Imeretii. Innym ciekawym rodzajem chaczapuri jest pochodzące z Gurii chaczapuri guruli, które charakteryzuje się kształtem półksiężyca. Jedzone jest na codzień, ale jest to też typowe danie bożonarodzeniowe.
Koszt rozgrzania piekarnika klasy energetycznej A+ do 180 stopni to około 30 groszy. Taki piekarnik zużywa wtedy 0,4 kWh. Koszt upieczenia mrożonej pizzy z piekarnika to około 40 groszy. Długie pieczenie szarpanej wieprzowiny przez 6 godzin w temperaturze 100 stopni to około 1 zł, a zrobienie pizzy na kamieniu wraz z nagrzewaniem to około 1,5 zl.
Philly cheesesteak została wymyślona w 1930 roku w Filadelfii przez sprzedawców hot dogów - dwóch braci włoskiego pochodzenia Pata i Harryego Olivieri. Co ciekawe słynna kanapka początkowo nie nosiła takiej nazwy, bo w swoim składzie nie miała sera. Ten został dodany później przez jednego z kucharzy pracujących dla braci i ich restauracji - Pat’s King of Steaks, która od założenia w 1933 roku mieści się w tym samym miejscu.
Tortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniakami to prosty hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą. Danie jest popularne na całym Półwyspie Iberyjskim oraz w Ameryce Południowej, gdzie dla podkreślenia pochodzenia dania (w stosunku do innych tortilli, które pochodzą z Ameryki Południowej) nazywane bywa Tortilla Española. Tortilla de patatas jedzona jest na śniadania lub jako dodatek do obiadu i kolacji. Czasem z bułką podawana jest też jako tapas.
Czosndog to połączeniem hot-doga oraz bagietki czosnkowej z dużą ilością sera. Czosndog stał się hitem sieci w czerwcu 2020 roku, kiedy jeden z użytkowników portalu Wykop opublikował zdjęcie czosndoga, które zebrało ponad 2000 pozytywnych reakcji. Setki użytkowników portalu zaczęło przygotowywać i publikować zdjęcia własnych czosndogów. Czosndog z czasem stał się tematem artykułów i newsów również poza portalem.